Eerste goede doel fietscampagne in Heumen bekend

Volleybalclub Malden eerste aanmelding voor 'Fiets mee voor je buurt'

Ring ring

Gemeente Heumen is begin mei gestart met de actie om meer mensen te stimuleren om vaker de fiets te pakken naar hun werk: ‘Fiets mee voor je buurt of vereniging!’ Volleybalclub Malden heeft zich als eerste met hun doel hiervoor aangemeld.

Met de fietscampagne ‘Fiets mee voor je buurt of vereniging’ kun je als inwoner geld bij elkaar fietsen voor een goed doel (in jouw buurt). De gemeente Heumen is begonnen met het enthousiasmeren van lokale sportverenigingen en daarom is het ook niet vreemd dat het eerste doel een sportief doel is. Volleybalclub Malden heeft zich als eerste aangemeld: zij willen een bedrag bij elkaar fietsen om hun jeugdleden te laten kennismaken met beachvolleybal tijdens de zomerstop.

Wat houdt ‘Fiets voor je buurt of vereniging’ in?

Elke gefietste kilometer levert een klein bedrag op (tussen 0,03 en 0,05 eurocent) dat gedoneerd kan worden aan een lokaal goed doel of wijkinitiatief. Met de app ‘Ring-Ring’ houden deelnemers het aantal kilometers bij en ze ontvangen hierdoor ook nog eens korting bij lokale ondernemers. Met dit project wil de gemeente Heumen meer inwoners stimuleren vaker de fiets te pakken en de auto te laten staan.

Hoe gaat het in zijn werk?

Goede doelen krijgen hun eigen onderdeel op de app Ring-Ring. Elke inwoner die wil meefietsen voor het goede doel, kan zich aanmelden voor dat onderdeel (na het downloaden van de app). Vanaf dat moment geldt elke gefietste kilometer in het postcodegebied van Malden. Verder werkt Ring-Ring ook met kortingen die fietsers bij bedrijven kunnen krijgen voor hun fietskilometers. Deelnemers kunnen daar gebruik van maken zonder dat dit ten koste gaat van het goede doel.

Heeft u een leuk idee? Laat het ons weten!

Samen met u maken we dan verdere afspraken over bijvoorbeeld en maximum bedrag of wat we doen met de kilometers die teveel zijn gefietst. Zowel buurtverenigingen, actieve buurtbewoners als organisaties en instellingen zijn van harte welkom om te reageren. Zij kunnen zich aanmelden bij gemeente Heumen, Simone Keulen via: skeulen@heumen.nl.

Mooie Ring-Ringacties

Er zijn al veel mooie initiatieven met Ring-Ring. Hieronder een overzicht:

  • In Lindenholt wordt gespaard voor moestuinen. De Vincentiusvereniging zorgt dat 50 gezinnen die onder de armoedegrens leven een moestuin krijgen van 1 m2. Mensen kunnen leren hoe groente groeit en bloeit en dat ze gezond kunnen eten uit eigen moestuin. De gezinnen worden ondersteund door de gezondheidsmakelaar van de GGD en studenten van de Hoge School Arnhem &Nijmegen.
  • Tijdens de Dag van Lindenholt op 18 juni hebben we aandacht gevraagd voor het goede doel.
  • In Nijmegen-west naderen we bijna het gewenste bedrag voor de Welkomsttassen. Als dit doel is behaald, gaan we fietsen voor een goed doel voor de huiskamer van het Leger des Heils aan de Molenweg.
  • Tijdens de wijkdag ‘Dit is Dukenburg’ op 28 mei is het startschot gegeven voor het eerste doel in Dukenburg: fietsen voor fruitbomen. Het eerste doel is al snel gehaald en er wordt nu nagedacht over een 2e De kilometers die men nu al fietst worden uiteraard ingezet voor het 2e doel.
  • In juli start het eerste doel in Nijmegen-Noord: de deelwinkel gaat samen met de vrouwen van het wereldhuis voor vrouwen naaiworkshops organiseren. Voor de bekostiging van de workshop gaat Nijmegen-Noord fietsen.
  • Vanaf 1 juli 2017 kunnen automobilisten in de app van Ring-ring aangeven dat ze 2 dagen per week gaan fietsen en de auto dus laten staan. De kilometers die de ‘automobilisten’ dan fietsen tellen dubbel mee voor het wijkdoel.
  • Inmiddels zijn er zo’n 98.540 km gefietst verspreid over 2703 fietsritten en door 373 unieke deelnemers
  • Vanuit de aanpak richting bewoners is de verbinding gemaakt met Green Capital. De Green Capital organisatie en de daarbij behorende challenges zijn enthousiast over het Ring-ring concept en hebben dit opgenomen bij diverse challenges. Vanuit Green Capital wordt dus het fietsen en het gebruik van Ring-ring gestimuleerd.