Slim op weg in Alteveer/‘t Cranevelt

Wijkbewoners Arnhem maken gratis kennis met anders reizen

Bewoners Alteveer

Slim op weg in Alteveer/‘t Cranevelt’ is een actie door Wijkraad Alteveer/‘t Cranevelt, Duurzaam Cranevelt en de gemeente Arnhem.

Tijdens de actie kunnen bewoners van de wijk Alteveer-‘t Cranevelt gratis kennismaken met andere vormen van vervoer dan de eigen auto. Ook kunnen zij met ander vervoer sparen voor tegoedbonnen  en voor een vervoerservice voor minder mobiele wijkbewoners.

Doel van de actie is om met elkaar te komen tot minder verkeersopstoppingen in de spits en een meer duurzame wijk. Zo wordt de wijk ook leefbaarder en beter bereikbaar.

Fietsen voor een beloning

Wijkbewoners kunnen via de Ring Ring-app bovendien sparen voor korting bij de plaatselijke Coop-supermarkt en dierentuin Burgers’ Zoo, wanneer hij op de fiets stapt. . Fietsen in de spits wordt extra beloond. Naar verwachting sluiten binnenkort meerdere partijen aan.   

Wijkgebonden

Hannie Riksen van de wijkraad legt uit hoe het in zijn werk gaat. “De app is gelanceerd vanuit het initiatief van de wijk om duurzame mobiliteit in het leven te roepen. Het registreert via de gps het aantal gefietste kilometers. De app is alleen te gebruiken binnen de wijk. Kilometers die daarbuiten gefietst worden, tellen niet mee voor het sparen van kortingen’’, vertelt Riksen.

Niet alleen individueel, ook voor de buurt kan gespaard worden. “Er zijn elektrische fietsen uitgedeeld aan bewoners. Deze fiets kan door ieder persoon een week gebruikt worden. Daarna krijgt de volgende de fiets een week lang. Wanneer dit experiment een succes blijkt te zijn, komen we eventueel in aanmerking voor de zogeheten wijkprijs en daarmee sparen we indirect voor de buurt.’’

De app is speciaal ontwikkeld voor de wijk Alteveer/’t Cranevelt. Bij succes van deze app, zou deze eventueel ook inspiratie kunnen zijn voor andere gemeenten.

Deelauto’s

Hoe meer mensen hun auto delen, hoe minder auto’s er in een wijk nodig zijn. Dit vermindert de parkeerdruk. Wijkbewoners kunnen een gratis testrit maken in een deelauto. Ook worden ze gestimuleerd hun eigen auto te delen met de buren via de bestaande autodeelplatforms Greenwheels, Mywheels en Snappcar. Daarnaast wordt de mogelijkheid onderzocht om deelauto’s op zonne-energie te laten rijden. De werkgroep Duurzaam Craneveer van de wijkraad toetst momenteel of hier animo voor is.

Meer informatie op: www.probeeraanbod.nl