Werkgevers CWZ en HAN zetten in op fietsen en meer

Hoe stimuleren we werknemers in Nijmegen om de fiets te pakken of buiten de spits te reizen?

Nijmegen goed op weg

In Nijmegen stimuleren we forenzen, medewerkers met diverse acties om buiten de spits te reizen. Bij het ziekenhuis CWZ kun je bijvoorbeeld ‘bikies’ sparen met je fietskilometers en deze verzilveren in de speciale webshop. De HAN zet ook in op gezond fietsen en verwacht daarnaast veel van slimme apps.

 “Wij ondersteunen onze medewerkers om fit en vitaal te blijven”, vertelt Shirley Cartledge projectleider P&O van CWZ. “Zo stimuleren we hen om op de fiets naar het werk te komen. Iedereen krijgt voor de gereden fietskilometers een beloning: de bikies. Medewerkers kunnen hiermee bijvoorbeeld sparen voor een fietsbeurt, een cadeaubon of een lekkere maaltijdsalade in het CWZ- restaurant”. Al 181 werknemers lieten op deze manier voor het eerst de auto staan. Shirley: “Voor medewerkers is dit een extra drijfveer om nu echt de fiets te pakken en de auto vaker te laten staan”. Wanneer de afstand te groot is om te fietsen, biedt CWZ ook een fiscaal voordelige openbaar vervoer regeling.

Carpoolen en slim reizen

Op de campus Heijendaal werken de grote organisaties samen in het project Duurzaam Bereikbaar Heijendaal. Rob Bruggeling beleidsmedewerker bij de HAN: “Naast het stimuleren van fietsen hebben we vanaf volgend collegejaar andere collegetijden rond de spits. Zodat niet iedereen van de HAN en de universiteit gelijk aankomt. Ook verwachten we veel van nieuwe technologie en communicatiemiddelen. Zo is er de app Two Go waarin medewerkers en studenten een carpoolmaatje kunnen vinden. En op dit moment wordt nog hard gewerkt aan de app Go About waarmee je kunt plannen, boeken, betalen en korting kunt krijgen op alle soorten vervoersmiddelen tijdens je reis.”

Mooie resultaten: Nijmegen

De afgelopen jaren hebben ook enkele tientallen grote bedrijven in Nijmegen fietsacties georganiseerd. Nijmegen heeft inmiddels mooie resultaten bereikt.